Kiudained

Kiudained on taimsetes toiduainetes olevad polüsahhariidid, mida inimese seedeensüümid ei ole võimelised lõhustama. Kiudainete tähtsamad esindajad on hemitselluloos, tselluloos, ligniin, pektiin, kummi- ja liimained. Kiudaineid on palju täisteratoodetes, kaunviljades, puu- ja köögiviljas. Kiudained jagunevad vees lahustuvateks ja mittelahustuvateks. Tuntuim vees lahustuv kiudaine on pektiin, mida leidub palju puuviljades, marjades ja ka köögiviljades, näiteks peedis. Vees lahustumatuid kiudaineid on ohtralt täisteratoodetes.

Lahustumatud kiudained seovad palju vett, mistõttu suureneb toidu mass maos ja tekib täiskõhutunne – seega väheneb oht üle süüa ja kaalus juurde võtta. Oluline on asjaolu, et kiudained ergutavad mao ja soolestiku motoorikat ning väldivad kõhukinnisust. Kiudainerikas toit aitab vähendada kahjulike ühendite kontsentratsiooni ja lühendada nende mõjuaega seedekulgla seintele. Kiudainete erilisim omadus on võime imada radioaktiivseid aineid, neutraliseerida neid ja kiirendada nende väljumist organismist.
Lahustuvad kiudained alluvad kergemini fermenteerimisele, mistõttu seedekulgla mikrofloora saab kasutada neid energiaallikana. Lahustuvatel kiudainetel on võime siduda ja väljutada organismist sapphappeid, mis seedekulglas seiskumisel võivad muutuda kantserogeenideks ning imenduda. Lahustuvad kiudained alandavad vere glükoosi- ja insuliinisisaldust, aga ka vere kolesteroolitaset.

Kiudainerikast toitu tuleb rohkem närida. See hoiab igemed korras ja kaitseb hambaid kaariese eest. Kiudainerikast toitu süües tuleks kindlasti midagi kõrvale juua.

Kiudainete olulisus:

  • suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde,
  • kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles,
  • aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad ennetada mõningaid vähivorme, südame-veresoonkonnahaigusi ja II tüüpi diabeeti.
  • soodustavad kolesterooli väljutamist organismist,
  • aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.
  • aitavad säilitada normaalset kehakaalu.