Kamut

Khorasani (turaani) nisu on iidne suvinisu, mille geneetiline päritolu on Iraani kirdeosast Khorasani provintsist. Seda kasvatati samuti Iraani lähiriikides Iraagis ja Egiptuses ning Kaukaasias.

Teise legendi järgi on kamut iidne Vana-Egiptuse leivavili, kus teda kasvatati juba umbes 4000 aastat eKr. Egiptlased kutsusid kamutit „vaaraode teravilja aardeks“. Leivavilja kummardati ja käsitleti suure austusega ja seda koguti kivikirstudesse. Viljaterad leidis üks USA lendur pä­rast Teise maailmasõja lõppu Egiptuse iidsest lahtikae­vatud hauast. Oma isale kirjaümbrikus Ameerikasse saadetud 36 nisutera on täna­seks käinud läbi pika arengu ning jõudnud riikliku tunnustuse ja kauba­märgini ning saanud üle maailma tuntuks kui Vana-Egiptuse teravili kamut.

Kamut on kõva- ehk durumnisu sugulane ehk mitme nisu looduslik hübriid, tema terad on tavanisu omadest 2–3 korda suuremad, sisalda­des 20–40% enam valke. Kamuti maitse on meeldivalt intensiivne ja pähkline. Kamut annab kõrgkvaliteet­set ja piisavalt kõrget saaki ka mahepõllunduses, ilma kunstväetiste ja tõr­jevahenditeta.

Kamutis on kõrge valgusisaldus, seetõttu on vastuvõetav ka paljudele teraviljagluteeni mittetalujatele, kuid ei sobi siiski tsöliaakiahaigetele. Ta on hea seeduvuse ja erakordsete toiteväärtustega. Rikas asendamatute aminohapete ja mineraalainete poolest nagu magneesium, kaalium, tsink ja seleen. Kamut on väga hinnatud teravili just rohke seleeni sisalduse tõttu, mida on vaja immuunsüsteemi tugevdamiseks, kilpnäärme hormoonide normaalseks tekkeks ja kaitseb organismi vabade radikaalide tekitatavate kahjustuste eest, mis näiteks põhjustab enneaegset vananemist.

Kamutit kasutatakse peamiselt hautistes, vajab umbes tunniajalist keetmist. Kamuti jahu kasutatakse peamiselt ahjus küpsetatud toodete valmistamisel, kuid terasid võib ka omaette tarbida idanditena. Kuna kamutist valmistatud küpsetistes tekib eriline tärklise retrogradatsioon, siis jäävad küpsetised üllatavalt pikaks ajaks värsked ja kerged. Seega pole ime, et egiptlased kummardasid kamutit kui “maa hinge”.

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia            1411kJ/337kcal
Rasvad             2,2g
Süsivesikud    59,3g
Valgud             15,0g
Kiudained       12,0g