Basmatiriis

Basmatiriis ehk India riis on pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast. Seda riisi peetakse maailmas riiside kuningaks. Sajandeid on basmati riisi eksporditud ka Araabia maadesse ning seetõttu on araablaste toidud suuremalt jaolt valmistud just sellest riisist.

Kitsas ja pikateraline riis on tuntud oma peene maitse ja lõhna poolest. Peale keetmist on tunda kerget pähkli maitset ning hindikeelne sõna “basmati” tähendabki hästi lõhnavat, aromaatset. Basmatiriis on tuntumaid ja hinnatumaid lõhnastatud riisisorte ning ta on India köögis asendamatu. Et lõhn esile pääseks, tuleb riisi kõigepealt 5–6 korda külma veega loputada, siis panna 20 minutiks külma vette likku ning enne keetmist veel korralikult sõelal nõrutada. Keetmise aeg on 10-20 minutit ja keetes muutub riis pikemaks.

Basmati riis sobib väga hästi idamaiste roogade valmistamiseks, kuna talub pikaajalist töötlemist, ilma kuju ja maitset muutmata ehk see ei muutu pudruks.

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia           1508 kJ/360 kcal
Rasvad            0,8 g
Süsivesikud    78,2 g
Valgud            8,7 g
Kiudained      2,4 g