Tervislikud maheteraviljad amarant ja kamut
Mahemärgi on oma ÖKO-sarjale taotlenud ka Eesti suurima kuivainete tootevalikuga kaubamärk Veski Mati. Sarja kuuluvad hetkel viis toodet: kahte sorti mahedalt toodetud pastad, täistera kaerahelbed rukkikliiga, 5-täisterahelbed amarantiga ning 7-täisterahelbed iidsete teradega.
Kõige huvitavamad tooted on neist kindlasti kaks viimast. 5-täisterahelbed amarantiga sisaldab on ÖKO rukki-, odra-, kaera-, nisu- ja riisihelbeid ning 10% ulatuses amarant seemneid. Kui ülejäänud koostisosad on teada-tuntud, siis amarant võib olla põllusaadus, millest inimesed väga palju ei pruugi teada.
Amarandi ehk rebasheina seemned olid inkade ja asteekide igapäevane leivavili. Hirsist veidi suuremad kollakad seemned on maheda pähklise maitsega ning sisaldavad täisväärtuslikke valke, magneesiumi, rauda, rohkelt kiud- ja mineraalaineid. Kaltsiumi leidub amarandis muide kaks korda enam kui piimas ning samuti sisaldab see palju aminohapet lüsiini, mis aitab ühtlasi organismil kaltsiumi omastada. Amarant on gluteenivaba ehk sobib ka teraviljavalgu talumatuse korral.
Veski Mati ÖKO 7-täisterahelbed iidsete teradega sisaldavad lisaks mahedalt toodetud kaera-, odra-, rukki-, maisi-, nisu-, tatra-, riisihelvestele 10% ulatuses KAMUT® Khorasan helbed. Mis on kamut? Tegemist on iidse nisusordiga, mille terad on tavalistest nisuteradest kaks-kolm korda suuremad, sisaldades 20–40% enam valke, mis on vastuvõetav ka enamikule teraviljagluteeni talumatutele.
Kamutis on rohkesti rasv- ja aminohappeid, mineraale ja vitamiine, samuti luid tugevdavat mangaani, seedimist soodustavaid ning kolesterooli alandavaid kuidaineid ning külmetushaigusi ennetavat tsinki. Lisaks on kamut hea fosforiallikas, mis soodustab neerude tööd, eemaldades organismist toksiine ja muid jäätmeid. Suure valgusisalduse tõttu kestab kamutit süües täiskõhutunne kauem.
Teraviljahelbed kuuluvad tänu oma vitamiinide, mineraalide, süsivesikute, rasvade ja valkude suurele sisaldusele lahutamatult täisväärtusliku toitumise juurde. Miks mitte astuda veel üks samm tervislikkuse poole ja eelistada mahedalt toodetud toiduaineid?