Munguba

Munguba ehk mungvigna  (Vigna radiata)

Munguba on vigna ehk lehmaherne perekonda kuuluva taime mungvigna seeme. Mungvigna on üks Kesk-Aasia tähtsamaid kaunvilju, tema pikad, peenikesed ja veidi karvased kaunad on 2,5–10 cm pikkused ning sisaldavad 10–20 pisikest, 3–5 mm paksust seemet.

Enamasti on mungoad rohelised, kuid 200 erineva mungoa sordi hulgas on ka kuldkollaseid, pruune, oliivrohelisi ja lillakaspruune ning nii ühevärvilisi kui täpilisi seemneid. Munguba kasutatakse nagu teisigi kaunvilju põhitoiduaine asemel või nendega koos.

Aasia maades mungoad sageli püreestatakse või jahvatatakse jahuks, mida näiteks Hiinas kasutatakse nuudlite valmistamiseks. Mungoa idusid kasutatakse tihti vokkide ja salatite koostisosana. Tooreid kaunu valmistatakse ja serveeritakse samamoodi nagu aedoa kaunu. Indias kuulub munguba põhitoiduainete hulka ja on tähtis proteiiniallikas.

Munguba sisaldab isoflavonoide, mis alandavad kolesteroolitaset ja fütoestrogeene, mis kompenseerivad estrogeenide vähesust menopausi korral ja aitavad ära hoida osteoporoosi. Sisaldab hulgaliselt rasvhappeid, sealhulgas omega 3 ja 6, seedimist soodustavaid ensüüme. Mineraalidest sisaldab Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na.

Toitumisalane teave 100g kuivatatud mungubade kohta:

Energia            1320 kJ/315 kcal
Rasvad             1,3 g
Süsivesikud    43,6 g
Valgud             23,6 g
Kiudained       15,8 g